Környezeti tényezők és tájszerkezet hatása fragmentált szárazgyepek biodiverzitására (OTKA PD 115627 pályázat)Az elmúlt évszázadokban az élőhelyek degradációja és fragmentációja következtében az európai gyepek területe és diverzitása drasztikus mértékben csökkent. A kedvezőtlen folyamatok megállítása a természetvédelem legsürgetőbb feladatai közé tartozik, ehhez azonban elengedhetetlen a fragmentált gyepek fajösszetételét befolyásoló folyamatok megismerése, értelmezése. Ez a kérdéskör azért is kiemelten fontos, mivel a kis területű gyepfragmentumok fokozottan érzékenyek a környezeti hatásokra, zavarásokra, szennyezésekre, így kezelésük speciális kihívást jelent a gyakorlati természetvédelem számára. Vizsgálatainkat szárazgyep fragmentumokat őrző kunhalmokon végezzük Közép és Kelet-Magyarország számos tájegységében, kiemelten nagy ismétlésszámban, mintegy 250 kunhalom felmérésével. Kutatásunk során a környezeti háttérváltozóknak, a természetvédelmi kezelési módoknak, a gyepfragmentumok méretének valamint a jelenlegi és egykori tájszerkezetnek a fragmentált gyepek diverzitására és a gyepi specialista fajok arányára kifejtett hatását vizsgáljuk.

Eredményeink hozzájárulnak az intenzíven művelt mezőgazdasági területeken található gyepfragmentumok fajszerveződésének megértéséhez, továbbá tudományosan megalapozott adatokkal szolgálnak a fragmentált tájak biológiai sokféleségének megőrzését és helyreállítását célzó természetvédelemi projektek számára.

 

Megjelent cikkek:

            A hencidai Mondró-halom, a löszgyep-vegetáció őrzője (PDF)

Cultural monuments and nature conservation: a review of the role of kurgans in the conservation and restoration of steppe vegetation (PDF; Appendix)

 

 Galéria

Földvár-halom Hegyeshatár-halom I Filagóriás-halom Vadas-halom
Kamarás-halom Mondró-halom Sólyom-halom Csárda-halom
Ináncs-halom Galuska-halom Papp-halom Túri-halom
Telek-halom Anonym-halom I Nagy Koller-halom Keresztes-halom
Zeleméri-halom Külső-halom Gergely-halom Szent Pál-halom
Citra-halom Őr-halom Nagy Organdó-halom Anonym-halom II
Giród-halom Makkosi-halom Baghy-halom Szent Imre-halom
Kéthalom-halom észak Róka-halom Cibak-halom Kápolna-halom
Kéthalom-halom dél Kornyó-halom Hegyes-halom Kun-halom
Nyéki-halom Lénárd-halom Bábocka-halom Négy-halom
Hegyeshatár-halom II Török-halom Öthalom Sas-halom

.